Stralingsletsel is weefselbeschadiging als gevolg van blootstelling aan straling. Bij straling moet u denken aan hoogenergetische elektromagnetische golven (zoals röntgenstralen of gammastralen) en deeltjes (zoals alfa- of bètadeeltjes en neutronen). Sommige van de schadelijke effecten van stralingsletsel duren maar een korte tijd, terwijl anderen chronische ziekten kunnen veroorzaken. Stralingsletsel kan ontstaan als gevolg van een ramp met een kerncentrale, zoals het geval was in 1986 in Tsjernobyl. Maar het kan ook zijn dat er een verkeersongeval heeft plaatsgevonden waarbij voertuigen waren betrokken die radioactieve materialen vervoeren. Verder komt stralingsletsel ook heel veel voor bij kankerpatiënten die bestraling hebben moeten ondergaan. We spreken dan over bestralingsletsel.

Meer informatie over stralingsletsel

Alleen ioniserende straling geeft weefselschade. Hiervan zijn de alfa- en bètastraling vrij ongevaarlijke varianten want die dringen niet door de huid heen. Alleen op plekken waar de huid beschadigd is kan de straling dan doordringen in de weefsels. Gammastralen kunnen de huid wel passeren. Op het eerste gezicht zijn er geen uiterlijke kenmerken zichtbaar als iemand een overdosis straling heeft gehad. De eerste klachten die merkbaar zijn, zijn buikpijn, misselijkheid en braken.

Vergoeding bij stralingsletsel

We beschikken over meer dan 60 jaar ervaring op het gebied van letselschadebehandeling voor slachtoffers, ook als het gaat om stralingsletsel. Uiteraard is elke letselschadezaak anders en hangt de hoogte van een eventuele letselschadevergoeding af van verschillende factoren. Wat zijn uw kansen nog op de arbeidsmarkt? En is de schade van tijdelijke of blijvende aard? Al dit soort zaken zijn van invloed op de bepaling van de hoogte van het schadebedrag. Schakel een specialist van Pals Letselschade in en alles wordt tot in detail voor u uitgezocht.

U bent bij ons in goede handen

Stralingsletsel is één van de soorten letselschade waarin wij gespecialiseerd zijn, net als bijvoorbeeld psychisch letsel en knieletsel. Profiteer van onze jarenlange ervaring als gespecialiseerd letselschadebureau. Het maakt niet uit waar u woont in Nederland, want wij komen voor persoonlijk advies gewoon bij u thuis langs. Uw specifieke situatie is ons uitgangspunt en wij bieden altijd maatwerk. Al meer dan 63.000 slachtoffers gingen u voor door te kiezen voor Pals Letselschade. Onze letselschadespecialisten helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op voor ondersteuning via 0800 – 899 85 33 (ma t/m vr 08:30 – 21.30).