Onderschat een whiplash niet

Een whiplash houdt mensen soms weken thuis. Rust en fysiotherapie is noodzakelijk voor herstel. Dat kan grote gevolgen hebben, ook financieel. Een letselschadevergoeding is soms noodzakelijk om tegemoet te komen in onvoorziene kosten. Bij een whiplash is een schadevergoeding door de tegenpartij vaak een reële optie.

Whiplash: pijnlijk en ontwrichtend

Een botsing kan je leven flink op zijn kop zetten. Wie betrokken is bij een aanrijding kan bijvoorbeeld een whiplash oplopen. Dit is een verrekking van de nekspier die voor veel klachten zorgt. De meeste patiënten herstellen na een half jaar maar bij sommige mensen ontstaan chronische klachten.

Symptomen whiplash

Het duurt vaak even voordat een whiplash zich openbaart. Door de adrenaline die vrijkomt na een aanrijding worden de pijnprikkels verzacht. Bovendien gaat een nek vaak eerst vast zitten als reactie op de heftige klap. Daardoor openbaren sommige klachten zich pas na een paar dagen. Bekende symptomen van een whiplash:

  • Nekklachten: pijn en stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid en tegelijkertijd slaapproblemen

 Gevolgen lichamelijk herstel whiplash

Het merendeel van de mensen met een whiplash herstelt binnen 6 weken. Het is aan te raden om in die periode de nek zo veel mogelijk in beweging te houden, liefst onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het is juist niet verstandig om in de eerste drie weken de nek al te veel in één houding te laten rusten. Om die reden moet je computerwerk vermijden, en is ook autorijden en fietsen geen goed idee. Liggen en wandelen mag wel. Na de eerste drie weken kun je je nek voorzichtig wat meer belasten.

Gevolgen whiplash voor je financiële situatie

De meeste mensen herstellen na 6 weken volledig. Toch ontstaan er soms chronische pijnklachten die erg ontwrichtend werken. Omdat het verloop van een whiplash onvoorspelbaar is, is het belangrijk om je nek zo snel mogelijk na een aanrijding na te laten kijken. Dit is niet alleen belangrijk om de ernst vast te stellen en om een behandelplan te maken. Mocht het tot een letselschadezaak komen, dan is het van groot belang om in een vroeg stadium de klachten vast te laten leggen.

Schadevergoeding

Naast de onverwachte kosten en het mogelijke verlies van inkomsten waarin de letselschadevergoeding voorziet, kun je ook immateriële schade lijden door het ongeval en het opgelopen letsel. Ter compensatie voor de vermindering in levensvreugde na het ongeval, kun je smartengeld claimen bij de verantwoordelijke partij. Pals Letselschade helpt de schadeposten te inventariseren, om zo een rechtvaardige vergoeding vast te stellen.