Deskundig

Vroeger was ik letselschaderegelaar. Toen snapte iedereen meteen wat ik deed. Op enig moment werd echter bedacht dat regelaar te veel leek op handelaar. Heb ik misschien zelf ook wel eens in de hand gewerkt door mijn functie enigszins denigrerend schaderitselaar te noemen. Dat vond ik zelf wel grappig. Want dat onderhandelen gebeurde echt niet alleen maar op basis van weloverwogen standpunten en uitwisseling van juridisch gemotiveerde argumenten. Nog steeds niet overigens.

Bert_Pals_Web.jpg

Mensen die zichzelf heel serieus nemen vonden dat echter helemaal niet grappig. Die hadden liever specialisten in dienst. Dus werd mijn functie letselschadespecialist. En na het volgen van de noodzakelijk geachte opleiding werd ik zo’n 10 jaar geleden ook nog NIVRE-re. Waarbij de letters na het streepje staan voor registerexpert. Dus ben ik volgens mijn visitekaartje nu specialist en expert. Wow! Met zoveel deskundigheid moet u zich bij mij wel in vertrouwde handen voelen.

Toch heb je aan mijn deskundigheid niet genoeg. Bij letselschaderegeling komen nog veel meer deskundigen om de bocht. Zo hebben we medische deskundigen, arbeidsdeskundigen, re-integratiedeskundigen en natuurlijk rekenkundige deskundigen. En dan vergeet ik nog herstelcoaches, bedrijfseconomen en alle andere gecertificeerde professionals. Onvoorstelbaar zoveel deskundigheid die je als slachtoffer ten dienste kan staan. Waar ik als jouw belangenbehartiger een beroep op kan doen. Als het nodig is en de betalende partij dat ook dienstig vindt natuurlijk. Want goedkoop is het allemaal niet. En het duurt…

Voorbeelden.

Het gebeurt niet vaak maar de alinea’s met voorbeelden zijn door mijn vrouw afgekeurd. Niet echt. Maar als zij zegt: “Ik zou hier nog eens goed over nadenken. Je maakt er in ieder geval geen vrienden mee!”, dan is dat een zorgvuldige gekozen bewoording om mijzelf te behoeden voor een mogelijke misser. Die alinea’s heb ik dus geschrapt. Mijn vrouw vond het ook wat mopperig. En dat wil ik al helemaal niet worden. Een oude, zure, mopperende man. Dus geen gemopper over diverse deskundigen die lang op zich laten wachten, zichzelf belangrijk vinden en te weinig presteren.

Nou, toch nog even. Een anekdote van vroeger. Toen ik bij Pals begon hadden we al een eigen medisch adviseur. Hij stond zelfs met naam en toenaam op ons briefpapier. Maar ik kon niet met hem praten. Want hij wilde alleen maar met de directie of afgestudeerde juristen spreken. Dus als ik een vraag had over een door hem geschreven advies, dan moest dat schriftelijk want hij stond mij niet te woord. Aanstellerig gedrag.

En daar kan ik slecht tegen. Ik vind het ook zo overdreven klinken als mensen het hebben over ‘ons prachtige vak’. Dan denk ik toch: oké, ik doe gewoon mijn werk.

Goh, reageer ik misschien wat overdreven? Beetje gevoelig? Ik hoor het je bijna denken. En dat mag. Want natuurlijk overdrijf ik een beetje. Zonder externe deskundigen zijn er zeker zaken die niet opgelost kunnen worden. Want ik ben geen arts, geen rekenkundige en zeker geen advocaat. Volgens mijn kaartje ben ik expert, letselschadespecialist. Maar het liefst noem ik mij nog gewoon schaderegelaar. Want dat is wat ik probeer te doen. Jouw letselschade regelen. Deskundig, zonder pretenties en vooral met gezond verstand.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re