Schrijven

Regelmatig vraag ik me af voor wie ik wekelijks moeite doe om iets te schrijven. Nou ja, dat weet ik wel. Voor mijn werkgever natuurlijk. Om traffic voor onze website te genereren. Want als je een website hebt wil je natuurlijk graag dat daar bezoekers naar toe komen. Iedere bezoeker is immers een potentiële klant en het is de bedoeling dat mijn blog daar een bijdrage aan levert. Zo simpel is het. Dus hoe meer mensen het leuk vinden om mijn blog te lezen, hoe beter.

Bert_Schrijven_Web.jpg


En voor mij is het geen werk. Want ik vind het leuk om te doen. En dus ben ik oprecht blij als mensen het leuk vinden om mij te lezen. Want als je schrijft, wil je toch graag dat het gelezen wordt. Dat hetgeen je hebt geschreven goed is voor een lach of een traan. Op z’n minst een glimlach. Uit de reacties die ik krijg, trek ik de onbescheiden conclusie dat me dat lukt. Althans regelmatig. Soms krijg ik echter onverwachte reacties.


Carla, die bij Pals verantwoordelijk is voor de intakes, wilde mij een recent telefoongesprek niet onthouden. Meneer belde omdat hij onderzoek deed naar vaccinatieschade na COVID. Hij wilde weten of wij daarin gespecialiseerd zijn. We hadden vast al heel veel zaken in behandeling. Nee, niet dus. Maar hoezo hebben we dan een blog op onze site die ‘GEVACCINEERD’ heet? Belachelijk! Toen kwam hij met een heel verhaal over canoniek recht. Op grond waarvan het voor Carla duidelijk moest zijn dat zij als juriste niet zomaar onschendbaar is en dus verantwoordelijk gehouden kan worden voor haar handelen en advisering.

Canoniek recht. Ja, ik moest het ook opzoeken. Het is kerkelijk recht dat vooral tijdens de Middeleeuwen is ontwikkeld. De relatie met vaccinatie? Ja, ik weet het niet. Carla heeft het gesprek beleefd maar resoluut beëindigd toen zijn bewoordingen impliciet bedreigend werden. Dus zij heeft het hem ook niet gevraagd. Misschien zou Sywert van Lienden het weten. Hij kan christelijke waarden immers heel pragmatisch benaderen. Zegt Youp.

Ooit had ik een heel leuk gesprek met een oudoom. We kregen het over geloof. Ik vertelde dat ik eigenlijk atheïst was. Dat vond hij een lelijk woord. Het klonk voor hem alsof iemand nergens in geloofde. Toen heb ik het ter plekke veranderd in humanist. Dat vond hij veel beter. En ik ook. Want een humanist vindt dat iedereen vrij is om zijn leven naar eigen keuze vorm te geven, zolang dat niet ten koste gaat van anderen. En dat vind ik ook belangrijk.

Deze week heb ik ook weer een mooi lijstje in de Top 2000 gestemd. Mét Whiter Shade of Pale als eerbetoon aan Peter R. Mooi dat dit nummer op de derde plaats terecht is gekomen. De relatie met schrijven? Ja, ik weet het niet. Maar op de een of andere manier past het in de tijd. En al weet ik het niet zeker, ik denk dat Peter R. zichzelf ook wel humanist zou hebben genoemd.

‘GEVACCINEERD’. Dat was mijn blog van halverwege april. Na de eerste prik. En nu zijn we binnenkort toe aan een derde prik. Doe ik ook gewoon weer. In alle vrijheid. Misschien schrijf ik er wel iets over.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re