Goede voornemens

Februari. De eerste maand van het jaar is zoals altijd weer voorbijgevlogen. We hebben de laatste oliebollen opgegeten, Blue Monday hebben we overleefd en hoogstwaarschijnlijk zijn her en der de nodige goede voornemens gesneuveld.

Carla_Voornemens_Web.jpg


Voor dit jaar nam ik mij bewust voor eens geen goede voornemens te maken. Dat is ook een voornemen toch? Want laten we eerlijk zijn, meer bewegen, minder eten, meer ontspanning, quality time met familie en vrienden en ook nog wat goeds doen voor het milieu klinkt natuurlijk fantastisch. Maar wanneer je er de nadruk op gaat leggen en het allemaal opeens MOET, vliegt het het doel voorbij. Dan heb je het zo druk met die goede voornemens dat er opeens minder tijd voor jezelf over is. En echt ontspannend is het ook niet. Voor mij dit jaar dus geen goede voornemens. Dacht ik.

Want wat blijkt? Ik ben meer gaan bewegen met vrienden en familie, liet de auto daardoor wat vaker staan en voel mij ook nog eens een stuk meer ontspannen. Oké, dat minder eten is niet helemaal gelukt door het ontdekken van een app die voedselverspilling tegengaat. Daardoor ben ik samen met mijn gezin (Kijk! Quality time!) regelmatig nieuwe recepten en gerechten aan het uitproberen in de keuken. Maar hierdoor gooi ik wel een klein beetje minder voedsel weg. Dus ook nog eens goed voor het milieu. Blijkt mijn jaar toch weer prima gestart te zijn.

Goede voornemens zijn zo slecht nog niet. Maar zorg er wel voor dat het haalbaar is en dat het iets is waar je zelf ook volledig achter kan staan. Anders zijn ze gedoemd te mislukken. Een goed voornemen dat ik eigenaren van een motorvoertuig wil meegeven is het afsluiten van een schadeverzekering inzittenden oftewel een SVI. Oké, voor scooters, motoren en bromfietsen een schadeverzekering opzittenden. Maar het voornemen blijft hetzelfde.

Zo’n verzekering is makkelijk aanvullend af te sluiten. Het is niet extreem duur maar o zo handig op het moment dat je betrokken raakt bij een eenzijdig ongeval. Of een ongeval waarbij de tegenpartij ervandoor is gegaan en je niet voldoet aan de voorwaarden van het Waarborgfonds Motorverkeer. Of wanneer je zelf aansprakelijk bent voor een aanrijding waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn en je je schade niet kunt verhalen bij de tegenpartij. De schadeverzekering geldt niet alleen voor de inzittenden maar ook voor de bestuurder van het voertuig. Alle schade die je lijdt als gevolg van een ongeval - denk daarbij aan medische kosten, hulp in de huishouding maar bijvoorbeeld ook aan gemis aan inkomen - wordt via deze verzekering uitgekeerd.

Regelmatig neemt iemand contact op met intake met de vraag of het mogelijk is zijn of haar schade vergoed te krijgen wanneer er een aansprakelijkheidsdiscussie speelt. Er zijn geen getuigen bekend, geen camera’s in de buurt die duidelijkheid kunnen verschaffen en het is het woord van de een tegen het woord van de ander. Wat dan? Wanneer je niet kunt bewijzen dat niet jij maar de ander aansprakelijk is voor het voorval kun je in een flinke discussie terecht komen. Wanneer je een SVI hebt afgesloten, hoef je een dergelijke discussie niet aan te gaan. Jouw eigen verzekeraar vergoed je schade (en de kosten van de belangenbehartiger die je hebt ingeschakeld). Overigens kun je ook aanspraak maken op een schadevergoeding vanuit de SVI wanneer er wél een aansprakelijke partij bekend is. Je SVI regelt je schade en verhaalt deze later op de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij.

Mijn advies voor dit jaar? Kijk eens goed in de polisvoorwaarden van je verzekering. Heb je nog geen SVI? Sluit er dan eentje af. Je doet het snel en makkelijk en het scheelt je mogelijk flink wat ellende. Want een ongeval krijgen is al niet fijn, maar dan ook nog eens je schade niet vergoed krijgen is nog veel vervelender.

Carla Prins, Letselschadejurist Intake