Klussen

Het nieuwe terras ligt. De mieren hebben het nog niet opgegeven maar wij verdedigen ons gebied met aanvoer van nieuwe wapens. De omliggende supermarkten en bouwmarkten bieden ons de modernste lokdozen, poeders en spuitbussen. We houden stand!

Labd_klussen.jpg

Fase twee is gestart. En nu heb ik het weer over ons tuinproject. Na nieuw straatwerk komen nu de schutting en de pergola met zonnedoek. De buurman gaat mij helpen bij het bouwen. Afgelopen weekend kwam hij onverwacht alvast de eerste palen aan het huis vastzetten. Semiprofessioneel gereedschap werd aangevoerd. Een kruiwagen vol indrukwekkende apparaten. Zeker voor iemand als ik die als hij al een gaatje in de muur boort daarvoor de boormachine van zijn vader gebruikt. Die al meer dan 20 jaar geleden is overleden. De boormachine ook maar die weet dat nog niet.

Een boorhamer, luxe dozen met een verscheidenheid aan boren, verlengsnoeren en divers elektrisch gereedschap met accu’s die groot genoeg zijn om mijn motorfiets na de winterstop spontaan te activeren. Zonder te starten. Het grootste stuk betreft een cirkelzaag die op een zelfontworpen voetstuk is geplaatst. Eindelijk ook van een merk dat ik ken. Gewoon groen. Daar heb ik ooit zelf een schuurmachientje van gekocht. Net zo klein als zijn naam.

Maar goed, na zorgvuldig meten - en daar gaat veel tijd mee versleten, zei mijn vader dan altijd - kon er worden gezaagd. Het mechanisme om de zaag te laten zakken blokkeerde om onduidelijke reden. Na wat gemorrel ging het zaagblad alsnog omlaag. En als een mes door de boter werd de 10 x 10 cm op de juiste lengte gezaagd. En toen: beroepsdeformatie!

Alle ongevallen met zagen trokken aan mijn levendige verbeelding voorbij. Alle klanten die verschrikkelijk verwondingen hadden opgelopen. Doormidden gezaagde handen, vingers eraf, lelijke verminkingen en blijvende beperkingen. Was die zaag wel gekeurd, voorzien van een beschermkap en veilig voor gebruik? Hoorde er niet een beschermkap over het zaagblad te vallen op het moment dat de zaag omhoog ging?

Ja, dat was vast weleens de bedoeling geweest. Maar dit apparaat had zijn beste tijd wel gehad. Tweedehands gekocht en het werkte nog steeds. De buurman was zich bewust van de ontbrekende bescherming en demonstreerde nog eens hoe hij heel bewust zijn handen op de goede plekken positioneerde zodat hij zeker niet in het bereik van het draaiende zaagblad zou komen.

Ondertussen was ik aan het denken hoe het ook alweer zat met vriendendiensten en aansprakelijkheid. Wettelijk gezien is de buurman niet snel aansprakelijk voor schade die hij veroorzaakt. Hij klust op mijn risico. Maar als hij schade veroorzaakt is dat toch meestal wel gedekt. Dus als hij het 2,5-literblik met impregneerolie per ongeluk omver zou trappen over mijn nieuwe terras dan zou ik waarschijnlijk wel een schadevergoeding krijgen.

Maar wat als hij nu zelf letsel zou oplopen? In dat geval is de gevaarlijke zaag van hemzelf. Dus daarvoor zou ik niet aansprakelijk zijn. Maar als ik nu tegen de zaag had aangestoten of een grote balk uit mijn handen op zijn voet had laten vallen? Verzekeraars verwijzen dan meteen naar het arrest over de verhuizende zusjes. Als belangenbehartiger kijken we dan liever naar het wasmachine-arrest. Ook een ongeval tijdens het verhuizen. Belangrijkste vraag in beide zaken? Of er sprake is van onrechtmatig handelen of van een OSVO (ongelukkige samenloop van omstandigheden).

De genoemde arresten en de OSVO zijn allemaal begrippen in letselschadeland. Ik hoop ze alleen niet in eigen tuin te ontmoeten. Dat klussen vind ik al spannend genoeg.