Labd_Pals-Letselschade-verjaardag

Ik verbeter mensen nog steeds op taalgebruik en historische onjuistheden. Bert weet het vaak beter. De titel voor mijn volgende bundel had ik ook al bedacht maar is door mijn vrouw afgekeurd. Zelf vond ik GOED / BETER / BERT best briljant. Gewoon lekker positief! Je moet immers nooit slecht over jezelf spreken. Dat doen andere mensen wel. Zegt mijn vrouw.

Vorige week werd ik rechtstreeks door een potentiƫle klant gebeld. Op mijn mobiele nummer want dat had ze gevonden op de website van Pals. De motivatie voor haar keuze was even simpel als egostrelend. Ik kwam sympathiek over en had de nodige ervaring. Dat sprak haar wel aan. Mij ook.

In de loop der jaren heb ik veel geleerd. Hoe je moet omgaan met mensen. Hoe het werkt in de wereld van de letselschaderegeling. Hoe je met vriendelijkheid en begrip meer bereikt dan met boosheid en onbegrip. Ook al zijn laatstgenoemde emoties nog zo redelijk. Dan helpt leeftijd wel. Je wordt wat milder, begrijpt wat wel en niet belangrijk is. Je weet beter hoe je hoofd- en bijzaken moet scheiden en hoe je niet gek wordt. Blijf vooral relativeren.

Wat ook helpt is af en toe eens een cursus volgen. Twee dingen die ik (ook) heb onthouden van een communicatiecursus:

Emotie komt van rechts en heeft altijd voorrang. Een zakelijk gesprek werkt alleen als de emotie is herkend, erkend en benoemd. Doe je dat niet, dan komt je boodschap of informatie niet over.

Met een (heel) beperkt aantal mensen heb je geen klik. Accepteer dat. Probeer niet om dat te begrijpen. Heb je die als klant, benader ze dan zakelijk of vraag een collega om het over te nemen.

Bij sommige mensen helpt niets. Die herken ik zonder cursus. Die zijn gewoon dom, onredelijk, onbetrouwbaar, erg vol van zichzelf of belust op macht. En die zou ik hier ook best willen noemen. Maar dat is niet verstandig. Dat heb ik wel geleerd. Daar maak je geen vrienden mee. Overigens wil ik met sommige mensen ook helemaal geen vrienden zijn.

Op mijn oudere dag heb ik zo best wel wat geleerd. Daar doe ik dus mijn voordeel mee. En u - als u mij als uw belangenbehartiger treft - dus ook. Arrogant of eigenwijs om dat zo over je zelf te zeggen? Dat denken alleen mensen die mij niet kennen. En daar laat ik het bij. Ouder worden heeft zeker zijn beperkingen en ongemakken maar geeft ook de nodige (levens)ervaring . En dat heb ik op 12 december weer gevierd.

Ons bedrijf is overigens 75 jaar geworden. Als u Pals als belangenbehartiger heeft, doet u daar dus sowieso uw voordeel mee.

Bert Heida, Letselschadespecialist NIVRE-re